sreda, 27. november 2013

Sreda, 27.11.2013

Trenutno tolčemo JV do 23 vozlov, lepa orca, hitrost tudi prek 7 vozlov. Ravnokar smo spet zgubili veliko ribo na najmočnejši palici in največji vabi. Malo moramo še vaditi, zmanjšati hitrost ob prijemu večje ribe itd...
Včeraj zvečer po sončnem zahodu spustim v morje 25cm rapalo in že po 30 minutah konkreten prijem, a se riba spet stakne iz trnkov... kaj jaz vem, mislim da že peta !!! Bolje tako, ker imamo 10 kg vloženega mesa na zalogi, pa kaj bomo z ribami, važno da je akcija hehehe. OK, šalo na stran. Ocean je res ŽIV!
Ponoči tolčejo ribe na montirane crknjene skuše, zelo verjetno wahooji in spanish mackreli, okoli 1m dolge ribe. Kot je že Janez omenil, smo prejšnjo noč dve privlekli do krme, a v trdi temi nevihte ob 7 vozlih hitrosti, je to vse prej kot lahko opravilo. Prvo od teh dveh rib sem privlekel cca. 8m za jadrnico, kjer sem jo osvetljeno z lučjo, videl v vrhu vala višje od krme. In ko te meče po kokpitu kot prazno flašo, so ribe pač v prednosti. Ni časa za jamranje, we will have revenge! Na ostanku ene od zmrcvarjenih skuš sem našel celo priseske od lignja! Ponoči so očitno zelo aktivni in napadajo ostanke naravnih vab na naših panulah.

Nočne straže so znanstvena fantastika. Nebo je prepolno zvezd, milky way fenomenalen, in ko ti pogled iz neba zaide do horizonta, se v črnem morju za krmo pokaže drugo ozvezdje-enoceličarjev...v sledi za krmo utripajo nezemeljske oblike planktona, meduz, noro! Nekatere tvorbe ali meduze so premera tudi preko 50cm in svetijo se daleč za krmo; 10m daleč jih vidis, ko jih prepluješ. Nad morjem se podijo mali ptiči, podobni čigram, ki ponoči predstavljajo le črne obrise. Letečih rib še ni, ko bodo priletele na jadrnico, pa gredo takoj za vabo na panulo. Neverjetno kako hitro predatorji v Atlantiku, še posebej ponoči, zavohajo naravno vabo...zdaj še bolj cenim naše ulove iz Jadrana, za katere je potrebno mnogo več truda! Tu imamo praktično vsak dan ugrize na panulo.
Že drugi dan ni več jadrnic na obzorju. Ponoči tu pa tam kakšna tovorna ladja pogleda izza obzorja, a kaj hitro izgine v svojem kurzu. Samo ravna črta okoli in okoli, ki jo prekinjajo valovi kot otoki na horizontu.
Naslednjih nekaj dni bo orca, morda skrenemo še bolj južno, proti Kapverdom, da hitreje ulovimo pasate.

2 komentarja:

  1. Slej al prej bo kakšna pregloboko pogoltnila vabo.

    OdgovoriIzbriši
  2. Bravo Rhea, trenutno ste poskočili na 5. mesto. Ribe, eh te ribe, noči bodo še dolge in do cilja imate še mnogo milj, ni ni vrag, da bo ena pristala v kokpitu in posledično v ponvi.
    pozdrav vsem Andrej

    OdgovoriIzbriši