torek, 4. junij 2013

3.6.2013 Palermo- srce Siciljanske mafije




Dopoldan se odpravimo na potep po mestu. Po uri hoje ugotovim, da sem pozabil na barki vse dokumente in to sredi mafije. Ostali na kavo jaz nazaj na barko po dokumente. Tako bo ogled mirnejši.Palermo kot mesto mešanih občutkov. Ogromno starih propadajočih zgradb z bogatimi fasadami, polni skulptur in ostalih ornamentov, zravem porušene hiše iz II svetovne vojne ali pa nove betonske škatle. Prvo obdobje razvoja je bil prihod normanov v 11 stoletju, drugi manj posrečen pa ob prihodu špancev v 16 stoletju. Če so prvi gradili utrdbe, palače, upravne zgradbe, so španci gradili le cerkve in odnašali, kar se je odnesti dalo- podobno kakor so delali v Amerikah. Ko je Garbaldi leta 1860 osvobodil Sicilijo in jo priključil Italiji, se je zgodba o razvoju končala. Garibaldi se umakne na celino, oblast prevzame mafija. Mesto je danes kaotično, umazano, brez prave duše. Ni nobene sistematične obnove ima pa toliko lepih objektov. V tistih najbolj ohranjenih so nastanjeni vojska, policija in državna uprava, ostalo propada. Ogromno nenaseljenih hiš, pustih ulic in v primerjavi z ostalimi mesti malo ljudi na ulici. Vhodna , vežna ali garažna vrata so striktno zaprta in se odpirajo na ključ ali trkanje. Po ogledu cerkva in ostalih, predvsem normanskih dosežkov, čas za kosilo. Zavijemo v ristorante blizu glavne katedrale katera ima tri zanimivosti :
  • Normani so mošejo predelali v katedralo,
  • v njej je velika slika škofa,katerega je ubila mafija 
  • v katerdali je za stranskim oltarjem WC!
No nazaj v ristorante: pri sosednji mizi prisedeta dva mladeniča od katerih ima eden za pasom zataknjeno pištolo tako, da mu izza majice gleda ročaj.....dober tek. Pojesta pizzo in odideta brez plačila.Nam to ni uspelo. Plačali smo 44 eur.
Sergej javi, da ima blog Rhea več klikov kakor časnik Reporter bralcev, pa čeprav je bil tudi veliki vodja na Siciliji. V stranki menda panika. Preverim pri Corleonejevih: obisk samo na pol uspešen, naš vodja bolj v orožarski sferi oni pa mamila in gradbeništvo. Je pa uspel kupiti hotel za soborce v poslu. Dokumentirano!
Popoldan uspel rezervirati karte za jutrišnji let v Benetke skupaj z Binko in Vladom, ki se vračata domov. V četrtek pogreb Milan in petek povratek v Palermo.Sobota štart proti Sardiniji.

Ni komentarjev:

Objavite komentar