torek, 19. november 2013

Napetost narašča

Končno spet na otoku. Pot iz Ljubljane se je kar vlekla, v Milanu na airportu spoznam še par iz Slovenije, ki tudi potujeta na Gran Canario, z istim letalom. Na letališču Las Palmas ju že čaka avto, s katerim me mimogrede dostavita v marino. Hvala Sonja in Zvone.
Marina Las Palmas – jambori jadrnic so močno nakrancljani z zastavami ARC-a. Letos nas je na regato prijavljenih preko 200 jadrnic, štartamo 24.11. ob 13h, in se v nekaj dneh razgubimo po oceanu, vsak na svojem kurzu proti Karibom. 

Prva bojna linija jadrnic, na notranji strani glavnega valobrana, kjer je tudi naša Rhea, je zelo impozantna. Gre za serijske in custom jadrnice daljše od 17 m, tja do 30m. Med njimi je tudi odslužena Volvo Ocean jadrnica letnik 2008, strašen bolid. Natrpan z ruzaki, med hojo buljim v te jadrnice,  grem kar mimo ostalih dveh članov ekipe – Janeza & Janeza, ki sta me simbolično pričakala pri drogu z najlepšo-Slovensko zastavo! Kul welcome. Salut slovenski zastavi in naprej do Rhee. V nedeljo sem imel še 30ko, tako da na jadrnici takoj pade wiskyyy in the jar.  Kot se spodobi, se posladkamo še s najboljšo torto, imported from Slovenia, narejena in spakirana od moje žene Mojce. Muy bien!

Včeraj, ponedeljek zjutraj dvignemo rentacar in gas v šoping – hrane in pijače nabavimo za slabih 500€, kar bi naj zadostovalo za tri za 1 mesec. 2 kg majoneze! Nekaj hrane dostavimo sami z avtom, ostalo dostava trgovine. Ob 15h popoldne greva z Jankom po otoku, da ga še on razišče. No, medtem se zgodi dostava preostale pijače in hrane, in Janez verjetno sam vse znosi na barko. Istočasno dobi še prednaročenega inšpektorja celotnega rigga-snasti jadrnice. In le ta je po pregledu izjemno zadovoljen s pripravljenostjo jadrnice, pravi »One of the best prepared yachts!«, bravo Janez bravo Bavaria – Rhea. To je vselej pozitivna dobrodošlica za na pot.

Vmes z Jankom prekrižariva vzhodno obalo, obvezno se ustaviva v vasici Ohos De Garza pri norem umetniku,  in v Pozo Izquerdo, kjer solidno piha, pa rentam opremo  4.7jadro in 84l desko, skočim v Atlantik za dobro uro akrobatike in odličnega surfanja, s 25 vozli in vala do 1m. Super zaključek dneva.

Zvečer nazaj v marini, neka zabava od Arc-ove glavne zavarovalnice, kjer dobimo vsak 1dcl vina ali piva. Zelo »gorenjska« je tale ARCova štimunga.  Sicer je atmosfera med čakajočimi posadkami čutiti napetost, bolj kot ne se vsaka ekipa drži zase in pripravlja jadrnico, zemljevide, hrano, pijač, opremo...skratka bliža se odhod in še marsikaj je treba postoriti. Danes še en izlet po otoku, jutri, čet in petek imamo še nekaj seminarjev o prvi pomoči, reševanje na morju, uporaba sextanta, in končni skippers briefing pred ohodom. 

Vreme sončno, 24-28stopinj, zvečer sveže, občasno se uščije, veter v upadanju.  Nije loše.
Lp Blaž







Ni komentarjev:

Objavite komentar