torek, 10. december 2013

December 9

Prvi dan brez ujete lampuge!!
Pred zahodom zares zzzzzzaropota desna panula; med študiranjem teorije o sekstantu kot strela zletim iz kajute, med divjim odvijanjem zrole si montiram pas za borbo z ribo, zdaj gre zares! Cel dan veter iz SSZ, tako da lepo orcamo proti cilju, do 8kt SOG, a cpt. Johnny že ustavlja barko, zavija proti vetru, za menoj prileti v dnevno sobo (kokpit) še Janko s prižgano kamero, jaz palico v roke, riba brzi 100km/h proti zahodu. Ko se po 3 minutah ustavi in začne dihati, jo začnem vleči proti sebi. Vmes nori levo desno, izvlekla je vsaj 250m laksa, na roli ga imam še 250m. Riba je končno prava RIBA. Čuti se opletanja z glavo in siljenje v globino. Še to, ko sem priletel do palice, sem 25m izza barke, v belih penah ob 7kt, ujel v skoku mogočen srebrn rep, ki je nanznanil pravi fight!
Po 20 minutah se riba umirja, po 30 jo privlečem na 5m izza krme, odpremo kopalno plosčad, Janko je pripravljen da zgrabi jekleno predrvico...in na gladini se pokaže moja, vrsto let tako žareča želja, želja vsakega ribiča največjih pelagičnih vrst rib, preko 2 m dolgi white marlin.
Z gl.jadrom in genoo se pomikamo cca 2kt, tako da riba ne zaplava pod krmilo, vsi delujemo uigrano, Janko mečarico že drži za meč, Janez vneto fotografira viseč cez krmno ograjo, jaz vtaknem palico v nosilec in skupaj z Jankom umirjeno zvlečeva mečarico v kokpit. Izmerimo 245cm, teza ocenjena na 40-45kg, beli marlini so zelo sloki. Ob sončnem zahodu so barve kraljevske ribe impozantne, mečarice so res umetnina narave, popoln izdelek, ta predator oceanov. Trnk je šolsko zataknjen v kot gobca, nežno ga iztaknem, in po fotografiranju to občutljivo oceansko kreaturo vrnem morju. Mojca, ta življenski ulov je bil rojstnodnevno darilo zate in zame : ) Vaba je 25cm črno bel silikonski ligenj, s štirimi 20cm teaser lignji pred njim (daisy chain).
Cpt. je vmes že pripravil grozdje z mehurčki, pošteno nazdravimo, res, en lepših dni v mojem življenju, vzdušje na barki fantastično, vsem dogaja, in edinstvena mečarica plava in divje lovi svoj plen dalje po tej pustinji modre vode. Just a perfect day, bi zapel Reed.
Zdaj letimo orca/bok s 7.5kt SOG dalje proti cilju.

Ocean, hvala ti!

B.

5 komentarjev:

  1. Fantje, tole postaja počasi kičasto...:)))

    OdgovoriIzbriši
  2. Čestitke za marlina in čestitke za napredovanje! Tu v Rodney Bayu čakamo in hodimo gledat ETA listo...

    Pogumno naprej!
    Miran

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Blaž, ta zgodba me spominja na dogajanje na Lastovu izpred mnogih let, vendar tokrat z drugačnim koncem. Čestitke vsej uigrani ekipi.

      Izbriši
  3. Bravo fantje, berem da vam ni dolgčas. Še malo. srečno do cilja.

    OdgovoriIzbriši