Končno izplujemo, v naglici pozabimo vzeti že
plačano vrečo ledu.Takoj po štartu nas opere prijatelj in požene proti
naslednjemu cilju z 35 vetra.Pravočasna krajšava, barka poleti.Drugemu squallu
uidemo, zliva se nad Union Islandom.Spet tektonski premik ranga Silba –Olib,
sidramo pred Hillsbouroghom , dingi v vodo, z Aljošo naju v veselje domačinov v
obalnem baru zalije večji val na mivkasti plaži,sledi obvezna prijava v novi državici-Grenadi.Prvo
imigration, kup formularjev, nato carina in kapitnija.Poberejo 90 EC jev (cca
30 eur)izkoristimo pa možnost ptijave in odjave saj nameravamo Grenado
zapustiti v 72 urah.Medtem se uščije kot iz škafa( glej foto), izkoristiva za
pivo in domači rum.Carriacou je poznan po destilacijah ruma, večina
ilegalnih!Ko vprašava barmana , kateri rum on pije je to Curvoasie ali Chivas
18 let....Toliko o kvaliteti ruma.Ko nebo zapre tuš, nazaj na barko , kjer sta
Vlasta(ratatuj)in Branka(tuna z gorčičo in sezamom)pripravili odlično kosilo.Ni
časa za siesto, takoj v dingi in še en komando poizkus pristanka na obali z
valom.Na srečo vse v vodotesni vreči, razen seveda nas samih.Sprehod po vasi,
takoj opazimo ,da so ljudje lepše oblečeni, vidimo prve šolarje v
uniformah,tudi hiše so lepše vzdrževane.Sicer pa statra karibska zgodba-vsaka
uta je hkrati bar/trgovina z najnižjimi cenai/butik pa morda beauty saloon.Vsi
nekaj prodajajo, le kupcev je malo.Obvezen obisk restavracije ob morju-La Playa
z domačim sladoledom.Lep doček sončnega zahoda.Med sprehodom srečamo amerški
skiperko 30 let z cigaro v ustih, ki prevaža posadko po karibih in je na
Imigraciji plonkala moj formular.Nazaj na barko, pričakujemo mirno noč a glej
ga zlomka, ponoči se veter obrne bolj na sever in rolamo kot še nikjer.Ni šanse
, da bi kdo spal.Komaj čakamo jutra, da odrinemo naprej proti 30nm oddaljeni
Grenadi.
11.1.2014 Grenada
Pot nas vodi točno preko novega podvodnega
vulkana, ki je začel bruhati L 1988 in do dane sže prišel na 180m pod vodno
gladino.Pred prečenjem obvezna preverba na spletni strani seizmološkega inštituta,
v kateri fazi vulkan trenutno je.Na našo srečo miruje, samo rumeni alarm(bodi
pozorn, pobiraj kuhane ribe)in priporočen obvoz na 1,5nm.Kmalu v zavetju
Grenade, val izgine, na žalost veter tudi, imamo čas zato počasi do glavnega
mesta St.Georges.Pred vhodom v luko že vidimo parkirana dva avtobusa, vsak z po
2000 potniki.Odločimo se za marino Port Luis zaradi željenega ogleda otoka.VHF
dela, mornar pričaka, fantastična nova lepa marina, kot bi prišel v drug
svet.Hitro z busom v mesto,sobota vse živo, največ se dogaja na novi
tržnici-darilo Kitajske!?-sicer že
zapirajo ampak še vedno vse dobiš od cunj, začimb ,sadja ,še joint
ponujajo.Hočemo lokalni BBC, vse že zaprto edino KFC dela.No tja pa ne gremo,
pristanemo v lokalnem bifeju na ptičjem in govejem rotiju(v palačinki
pečeno..).
12.1.2014
Zjutraj najdemo taksi še z dvema jodlarjema za
4 urni ogled otoka , od St Georgesa do sveta začimb, deževnega gozda(NP)jezera
v vulkanskem kraterju,«ogromnega » slapu , skozi gozdove do vzhodne obale otoka
in ob južnih zalivih nazaj v marino.Prijeten in zanimv izlet.Ke rvode in sonca
v izobilju, v gozdovih bambus in ostale rastline bujno rastejo in preraščajo
ena drugo.videli presenetljivo malo ptic, da o opicah ne govorimo.Splošni vtis
Grenade je bil, da so stopnjo više od ostalih Karibskih otokov po urejenosti,
redu, izgledu.Je pa že manj pristnosti in prijaznosti pri ljudjeh.Pa še to- vse
turistično funkcionira, ko pridejo avtobusi v mesto in 2-4000 turistov preplavi
otok.Če bark ni, potem so zaprti botanični vrtovo, čuha puha iz 1900 ne vozi,
stojnic ni itd.Vendar ko avtobusi ob mraku odplujejo, se mesto prestavi v
običajni ritem.Ura že 5 popoldne, marino bi morali zapustiti že ob 1,zato hitro
izplujemo na sidrišče pred mestom, da se pripravimo za do sedaj najdaljšo
ruto-90nm do Trinidada.Predvideni odhod okoli polnoči, da bi na Trinidad
prispeli še po dnevu.Ker pa dan ne more miniti brez tuša , še lep squall z
mavrico za popotnico.Do danes , še ni
bilo dneva brez dežja.V povprečju 2-3 na dan!
Lp janez
Lp janez
Ni komentarjev:
Objavite komentar