nedelja, 18. januar 2015

Nedelja v Karibih

17.1.2015 Charlotte Amalie, otok St.THOMAS, US VI

O včerajšnjem popoldnevu je škoda izgubljati besed: bilo je kratko in mirno. A z večerom se je dvignila glasba z obale in dokler nismo padli v globok spanec smo poslušali ponavljajočega moškega rapperja. Danes je sobota, dan za ogled glavnega mesta  US VI otočja. Naš poštenakarski kapitan najprej postroji vso posadko v primerno obleko za obisk Customs clearance officea. Z gumenjakom se izkrcamo na obali -skupaj s posadko 54 čeveljskega Amela, barke Nada, ki nosi slovensko zastavo. Tu so Nada, pa Polde in njegov brat Zdravko iz Švedske. Takoj dobimo povabilo za popoldanski obisk njihove barke. Oni v shopping, mi na Carino. Imamo srečo. Uradnik, ki nas prejme, kapitanu stoično odgovori, da ni potrebna prijava, če prihajamo iz US Puerto Rica. Tudi prav. Prav po tihem se izmuznemo iz urada. Je na Karibih tako kot na Hrvaškem ali v Italiji. Vsak uradnik po svoje tolmači uradne predpise. Tokrat je za nas ugodneje kot je bilo pred dvema dnevoma na Culebri.

Janez in Branka sta si mesto ogledala že pred Božičem, ko sta prihajala s Curacaa, Bonaira in Ponce PR v ta konec sveta.  Tako mi dasta potrebne napotke za ogled mesta in jo mahnem na potep. Prva ulica v zaledju obale je namenjena turistom s križark. Včeraj so bile tu dve, danes ni nobene. Meni se to zdi prima, saj ni nobene gužve. A kmalu ugotovim, da brez križark zaprejo večino turističnih točk. Naslednje križarke pričakujejo šele v ponedeljek. Tako so mi zaprli grad legendarnega pirata Črnobradca, pa galerijo kipov znanih piratov, pa morski akvarij itd. Kaj hitro opravim ogled najpomembnejših turističnih točk. Vročina na soncu precej preko 30°C, vlaga in zatečem se v ogromne trgovske centre s klimo, kjer prodajajo duty free robo od souvenirjev, zlatnine, diamantov, ur, do alkohola in tekstila. Tu se ohladim ravno prav za eno pivce v senci pasaže palm. In glej ga zlomka, tam se zaletimo z Branko in Janezem. Skupaj sedemo za šank in si privoščimo pivce za živce. Janez je dogovoril taksista za jutrišnji ogled otoka in lahko se z dingijem vrnemo na barko. Popoldanska siesta, nato pa obisk Slovencev na barki Nada. Res prijetni gostitelji.

Nada nam pripravi prave karibske koktejle in postreže s svojo sveže pečeno orehovo potico !  Tega pa na Karibih ne dobiš kar tako! V živahnem klepetu hitro mine večer. Nadi omenim pozdrav od Lili in Tomaža z barke Heron in se takoj spomni srečanj z njimi. Menimo se, kdaj prideta obiskat Slovenijo. Priznata, da imata tam vedno manj sorodnikov. Polde jih šteje že skoraj 80, Nada 70+, tako da je to pač usoda. Ampak obljubita, da se naslednjič javita.

18.1.2015, otok St.THOMAS, otoček St.JAMES

Ponoči nas nekajkrat opere dež. Tudi nedeljsko jutro je še oblačno in vlaga visi v zraku. Uigrana posadka tekoče opravi zajtrk, vkrcavanje v dingija, odvoz smeti in že čakamo na taksi. Prileten črni gospod nas odpelje na turo po otoku. Po šolsko nam med vožnjo razlaga bližnje objekte in poglede.  Vozi nas mimo mednarodnega letališča, ki je res zelo frekventno, a ima pisto več kot pol potegnjeno v morje. Mimo lepo urejenih travnatih poljan Univerze se dvignemo na The Mountain Top, vrh otoka kakih 500 m nad morjem. Hrib je poraščen z bujno  tropsko džunglo. Na samem vrhu so prav lepi razgledi po vsem otočju US VI in BVI, a kaj ko je danes bolj deževno in oblaki zakrivajo večino Tortole. Prav nepričakovano je tudi na samem vrhu hriba eno samo kramarsko skladišče kiča in spominkov za ovca turiste s križark. Hitro opravimo, ker mi pač nismo zapravljivci.

Ustavimo se ob klopci na najlepšem razgledišču otoka, kjer je posedal na uradni dolžnosti angleške kraljice sir Francis Drake. Če je opazil španske ladje, je takoj za njimi poslal svoje pirate, da so jih plenili v imenu angleške krone.

Pod nami je otoček Thatch Cay, ki je na prodaj za 35 mio $. Kar dosti, če pomislimo, da so ZDA plačale Dancem za celotno otočje US VI samo 25 mio $. Inflacija pač. Peljemo se mimo St.Peter's Great House, čudovite vile na griču pred smaragdno zelenim zalivom, kamor hodijo na dopust ameriški predsedniki Clinton in Obama. Po drugi strani pa nam taksist razlaga, da je Osama Bin Laden sem poslal že pred leti svoje ljudi, ki so pokupili večino nepremičnim in tudi vse trgovine. Zdaj pa razumi ameriško politiko…


Taksi nas po zavitih cestah severne in vzhodne obale otoka pripelje do tipičnega ameriškega supermarketa PUEBLO, kjer se oskrbimo s svežim sadjem, mesom in pijačo. Dingi komaj spelje z obale, tako ga založimo. Spet se izkaže naša uigranost. Ne mine četrte ure in živila so vkrcana v ladijske shrambe, dingi pospravljen, sidro dvignjeno in Branka nas na motor, saj danes ni nobene sapice, zapelje okoli otoka proti vzhodu, kjer se čez preliv odpre lepo sidrišče pri St.Jamesu. Boje so vse zasedene. Na eni od njih je tudi slovenska Nada. Mi v bližini položimo sidro in povabimo sosede nocoj na večerjo. To bo slovenski večer v Karibih. Kapitan že reže čebulo, in v kuhinji je prav živahno… 
Moram zaključiti, če bodo potrebovali natakarja za strežbo…

1 komentar:

  1. Najlepša hvala za predajo pozdravov posadki Nade! Uživajte še naprej, malo tudi za nas na kopnem! Lep pozdrav,
    Lili & Tomaž

    OdgovoriIzbriši